None

Izsiljevalski virus Petya

Nova različica izsiljevalskega virusa Petrwrap/Petya je 27. junija 2017 okužila preko 2000 sistemov v Evropi, prejeta je bila tudi prva prijava z okužbo v slovenskem podjetju. Virus se širi prek ranljivosti v Windows sistemih (podoben napad, kot smo ga v mesecu marcu doživeli že z virusom Wannacry) in elektronskih sporočil z okuženimi priponkami.

Izsiljevalci za komunikacijo uporabljajo elektronski naslov wowsmith123456@posteo.net, ki pa ga je nemški ponudnik Posteo že blokiral, kar pomeni, da izsiljevalci do poštnega nabiralnika več ne morejo dostopati.

Virus prepreči dostop do celotnega računalnika, izsiljevalci pa za ponovni dostop do sistema zahtevajo odkupnino z virtualno valuto Bitcoin v višini 300 dolarjev oziroma 265 evrov.  

Ukrep v primeru okužbe

Varovanje podatkov je ključnega pomena v naših informacijskih sistemih. V kolikor tudi vi sumite, da ste okuženi z virusom Petya, računalnik takoj izklopite ali sistem na novo postavite iz varnostne kopije. V primeru težav ob reševanju nas lahko kontaktirate po elektronski pošti na tehnika@lancom.si ali +386 2 33 00 209 in pomagali vam bomo. Preventivno pa se lahko napadu izognete z dobrim požarnim zidom, zaščitenimi poštnimi predali in varnostnimi kopijami vaših podatkov