None

ROCK 64 4GB RAM

Novi računalniki z imenom Rock64 Media Board Computer ponujajo 64-bitni procesor Rockchip RK3328 s štirimi jedri ARM, do 4 GB RAM (DDR3 s taktom 1,6 GHz) in grafiko Mali-450MP2, ki zmore prikazati video posnetke v ločljivosti 4K in s tehniko HDR10. Mi smo od opisa računalnika prešli v prakso in zmogljivost tudi pretestirali! 
 

Test zmogljivosti Rock64 Media Board Computer


Najprej smo s pomočjo PINE64 installerja namestili nekaj operacijskih sistemov na micro SD kartico Neznane znamke class 10. APACER 8GB. Testirali smo:
  • Stock Android 7.1 Rooted
  • Stock Android 7.1
  • Stock Debian
  • Community Android TV
  • Xenial Minimal
Na mikro računalniku smo želeli preiskusiti multimedijski predvajalnik za filme HD ločljivosti in ločljivosti 4K. Zamislili smo si Android sistem in KODI predvajalnik ter pričeli z nameščanjem operacijskih sistemov. 


Ugotovitve


Video z VLC predvajalnikom je deloval brez zapletov, prav tako so tekoče delovale BlueRay datoteke in 4K posnetki na YouTube v vseh kakovostnih režimih.

Pri vseh operacijskih sistemih, ki smo jih namestili, pa delovanje ni bilo optimalno za delo, sistem se je namreč pričel zatikati in vsake toliko zmrznil. Med raziskavo vzroka zmrzovanja smo zamenjali SD kartico in uporabili Samsung EVO PRO 32GB SD kartico.

Ob zamenjavi SD kartice z novo Samsung EVO PRO, se sistemi sicer hitreje poberejo, težava zmrzovanja pa ostaja. Tekoče so delovale le Linux distribucije, Android pa ni deloval optimalno.

V nadaljevanju raziskave smo naleteli na »Android edicijo UNRATED«, katera je zadostovala našim potrebam.

Računalnik bomo še naprej testirali, saj so se pojavile občasne težave z USB zaznavanjem, za kar tiči vzrok v napetosti na USB 3.0 vratih. V testiranju od danes naprej, pa je tudi DietPI, na katerem se bo zagnjal predvajalnik KODI.

Več pa kmalu!