None
Hiter zagon sistema in aplikacij je bila že od nekdaj želja marsikaterega uporabnika računalnika. Zaradi tega se je posegalo pa različnih možnosti, kjer bi lahko izboljšali in pohitrili delovanje sistema ali zagon aplikacij. Poizkušali smo z aplikacijami, ki nam del memorije spremeni v navidezni trdi disk. Nato smo lahko ''swap'' datoteko, oziroma odstranjevalno datoteko, skupaj še s TEMP mapo, premaknili v navidezni disk.

Rešitev za hiter zagon sistema

Za olajšanje težave s počasnim zagonom sistema, je Intel pričel iskati tehnologijo, ki bi lahko sama prirejala sistem za hitrejše delovanje. Takratna tehnologija je bila imenovana Intel Turbo Cache Memory. Žal se ta tehnologija ni nikoli prijela, saj ni bilo zadostne hitrostne spremembe ob njeni uporabi. Ideja je ostala zanimiva, da bi s tehnologijo, ki nam datoteke za aplikacije, katere večkrat uporabljamo, samodejno postavi na hitrejše dostopno mesto! Tehnologijo, ki bi naj to sedaj tudi omogočala, je Intel poimenoval Intel Optane Memory. Enostavna razumevanje delovanja te tehnologije je prikazana na primeru - uporaba zalog v kuhinji.


Tehnične zahteve za Intel Optane Memory

Tehnične zahteve za uporabo Intel Optane Memory so:
 
  • Osnovna plošča s čip setom serije 200, konektor M2 2280-S3-B-M z kontrolerjem PCIe 3.0x2, z podporo NVMe in BIOS-om, ki podpira opcijo Intel Optane Memory (Intel RST v15.5 ali višje),
  • Intel Core Procesor sedme ali osme generacije - (i3, i5, i7),
  • Windows 10 64bit,
  • Disk (Trdi disk, SATA SSD ali SSHD) v GPT formatu
  • Intel Optane Memory modul (16GB ali 32GB)
 

Uporaba Intel Optane Memory

Področje uporabe Intel Optane Memory je široko. Primerna je za poslovno pisarniško uporabo, domačo uporabo (manj zahtevni uporabniki in nezahtevni »gamer-ji«), kot tudi zahtevnim poslovnim uporabnikov – razvijalcem.

Trenutno je na razpolago zgolj za osebne računalnike, za prenosnike pa je trenutno še v razvoju, zaradi izpolnjevanja potrebnih zahtev pri porabi energije.


Kako Intel Optane Memory deluje v praksi?

Toliko o teoriji, preidimo na tehnični del z resničnim preizkusom. Za testiranje smo uporabili računalnika HP EliteDesk 800 G3 TWR, s procesorjem Intel i5 sedme generacije, 8GB spomina, 1TB trdim diskom, Windows 10 64bit - originalna HP instalacija. Računalnika sta bila pridružena domeni, z nameščenim ERP (v našem primeru iScala), Office orodjem ter konfiguracijo poštnega odjemalca preko lokalnega Exchange strežnika. Eden od njiju je imel dodan 16GB Intel Optane Memory modul.

Status vklopa si ogledamo v aplikaciji gonilnika na sliki:  Izboljšan zagon sistema
Že takoj po vklopu Intel Optane Memory in ponovnem zagonu se je poznala razlika. Zagon sistema je bil občutno hitrejši.

 Izboljšano nalaganje sistema do prijavnega okna
Občutek ni varal, saj je tudi statistika bila na strani Intel Optane Memory. Rečemo lahko, da se je zagon sistema skoraj razpolovil. Največja razlika je bila pri nalaganju sistema do prijavnega okna.


Časi v spodnji tabeli kažejo zagon določenih delov pri vklopu računalnika ali ponovnem zagonu:

 
  Čas do
prijavnega okna
Čas do
priprave namizja
Skupni čas
Normalni vklop 30 sekund 34 sekund 64 sekund
Normalni ponovni zagon 30 sekund 33 sekund 63 sekund
Optane vklop 5 sekund 33 sekund 38 sekund
Optane ponovni zagon 5 sekund  22 sekund 27 sekund

Pri uporabi Optane Memory je bila razlika med ponovnim zagon ali izklopom računalnika, kar pa pri računalniku brez uporabe Optane Memory ni bilo. Pri tem je izvzeta razlika časa do zagona sistema (čas BIOS-a). Pri obeh testnih računalnikih, je do zagona sistema trajalo po vklopu, približno 6 sekund, med tem, ko je ponovni zagon za to potreboval 3,5 sekunde.
 

Razlika je bila tudi pri zagonu aplikacij iz namizja. Časi zagonov aplikacij so razvidni iz tabele: 

 
    Prvi zagon* Nadaljnji zagoni**
Word Normal 1,5 s 1,2 s
Optane 1,2 s 1,1 s
Excel Normal 1,4 s 1,1 s
Optane 1,2 s 1,1 s
Internet Edge Normal 1,9 s 1,1 s
Optane 1,3 s 1,2 s
Internet Explorer 11 Normal 1,2 s 1,0 s
Optane 1,0 s 1,0 s
ERP (iScala) Normal 1,9 s 1,2 s
Optane 1,5 s 1,1 s

* Prvi zagon: je zagon aplikacije takoj po vklopu ali ponovnem zagonu računalnika.
** Nadaljnji zagoni: so zagoni po prvotnem zagonu, ko je aplikacija že naložena v sistemski pomnilnik in je njen zagon izveden iz spomina računalnika in ne iz trdega diska.
 
Primerjava zagonov aplikacij

Kaj smo ugotovili?

Pri uporabi Intel Optane Memory, je razlika med prvim zagonom in nadaljnjimi zagoni zelo majhna ali pa je ni, med tem, ko je pri računalniku brez dodatka, razlika med prvim zagonom in preostalimi zagoni opazna.

Ne glede na številke v tabelah, je bilo delovanje računalnika za Intel Optane Memory hitrejše in odzivnejše. Nameščanje programov je bilo izvedeno občutno hitreje, prav tako odstranjevanje programov. Lahko rečemo, da se za le nekaj 40 € da računalnik s klasičnim diskom dobro nadgraditi. S tem dobimo visoko kapaciteto z dobrim odzivnim časom sistema.

OPOZORILO: Časovne meritve navedene v omenjenem tekstu niso izvedene po kakršni koli deklarirani metodi in niso primerne za uporabo kot standardizirani časi!


Vas zanima Intel Optane Memory?

Pri nas vam optimiziramo hitrost vašega računalnika po zelo ugodni ceni. Za vse informacije smo vam na voljo:

Gregor Muraus
+386 2 33 00 217
gregor.muraus@lancom.si